Európska noc výskumníkov prinesie aj tento rok žiakom a fanúšikom vedy experimenty a prednášky, avšak on-line

Nikdy nebola veda tak diskutovanou témou ako v súčasnom období. Aj preto ju Európska noc výskumníkov prinesie žiakom, študentom a nadšencom vedy, v rámci 14. ročníka, pre pandemické opatrenia priamo do domácností. Tímy vedcov prevedú v online prostredí žiakov a študentov, ale aj širokú verejnosť experimentami na doma, čakajú ich aj zaujímavé prednášky z rôznych oblastí vedy od egyptológie po kvantové technológie.



 

Možnosť priblížiť sa k vede, vyskúšať si aj doma zaujímavé experimenty podľa návodov slovenských vedcov, či vypočuť si zaujímavé prednášky, budú mať žiaci, študenti, školské kolektívy pod vedením učiteľov, ale aj široká verejnosť prostredníctvom online vzdelávania už tento piatok, 27. novembra, a to od 9:00 až do 21:45. Najväčšie vedecko-popularizačné podujatie Európska noc výskumníkov sa presunom do online prostredia vysporiadalo nielen s obmedzeniami, ktoré neumožňujú zrealizovať tradičné podujatia v piatich mestách. „Pripravené experimenty, prednášky a diskusie majú spestriť dištančné vzdelávanie nielen samotným žiakom, ale pomôcť aj učiteľom a rodičom žiakov vniesť zmeny do denného vzdelávania detí,“ vysvetľuje Daniel Straka, riaditeľ o.z. Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové organizácie (SOVVA).

 



Program pre deti a nadšencov vedy sa rozbehne už o 9:00 na stránke www.nocvyskumnikov.sk ukážkou pokusov Kláry Velmovskej z Univerzity Komenského v Bratislave. Deti sa počas rôznych prednášok dozvedia nielen to, prečo sa lopta nemusí kotúľať z kopca, ale aj zaujímavosti zo života hmyzu. „Online experimenty budú počas dňa doplnené aj sériou prednášok, v rámci ktorých sa dozviete viac o histórií Egypta, neutrínach, kvantových technológiách, ale aj o chémii vôní. Spolu so slovenskými expertmi priblížime, za čo boli tento rok udelené Nobelove ceny. Všetky prezentácie budú sprevádzané hologramami a 3D efektami, ktoré sme na Slovensku ešte nemali možnosť vidieť. Už sa to stáva takmer tradíciou a aj tento rok si budeme môcť pozrieť prezentáciu americkej astronautky Jeanette J. Epps, ktorá sa práve pripravuje na svoju vesmírnu misiu,“ približuje program Martina Šinková, projektová manažérka SOVVA. Ako dodáva, celý hlavný program, ktorý bude dostupný na www.nocvyskumnikov.sk, bude pre žiakov, učiteľov a fanúšikov vedy v online prostredí dostupný bezplatne od 9:00 do 22:00.

 

Organizátori v priebehu posledných týždňov rozdistribuovali aj vedecké „STEM“ sety na viac ako 200 škôl po celom Slovensku. S nimi si budú môcť žiaci v školách vyskúšať zaujímavé pokusy z biológie a fyziky, ale sa aj v rámci spoločenskej hry zahrať na výskumníkov.



 

V rámci sprievodného podujatia Veda bez hraníc budú mať zase pripojení účastníci možnosť nielen sledovať prednášky k témam ako „Hackeri vs. obrancovia“ či „Ako myslieť kreatívne“, ale sa aj prednášajúcich opýtať na veci, ktoré ich zaujímajú. „Kontakt s vedou je, nielen v takto náročnom období, pre budúci rozvoj záujmu detí o vedu mimoriadne dôležitý. Keďže tento rok nie je možné sa s vedcami stretnúť, aspoň touto cestou chceme pripojeným žiakom umožniť pýtať sa na všetko, čo ich zaujíma,“ vysvetľuje D. Straka. Záujemcom sa v prípade podujatí Veda bez hraníc odporúča zaregistrovať sa vopred, následne dostanú pozvánku na samotný webinár.

Už tradične počas piatkovej Európskej noci výskumníkov organizátori vyhodnotia aj viaceré súťaže. Okrem súťaže pre učiteľov ZŠ a SŠ, v rámci ktorej môžu vyhrať pre svoju školu mikroskopy či návštevu Slovenskej akadémie vied, môžu až do piatka súťažiť aj samotní žiaci. Počas podujatia sa budú môcť zapojiť tiež do vedeckých kvízov, ktoré pripravili výskumníci zo Slovenskej akadémie vied a aj vyhrať hodnotné knižné ceny.