David Key svoj nový emotívny singel DYCH, premiéroval na pohrebe kamaráta

Po úspešnom tanečnom singli s názvom Abraka Dabraka, ktorý David Key nahral s Ondrejom Kandráčom, sa mladý umelec hlási s ďalšou skladbou. „Tentoraz som zvolil pomalú klavírnu baladu s názvom Dych,“ prezrádza. Skladbu mal podľa vlastných slov hotovú už dávno, no oficiálne sa ju rozhodol vydať až na naliehanie najbližších priateľov. „Presviedčali ma, že je príliš dobrá na to, aby som si ju nechával len pre seba. Bol som k nej trochu zdržanlivejší, pretože je mojou veľmi intímnou spoveďou. V texte totiž opisujem nešťastný koniec najväčšej lásky môjho života,“ odkrýva pozadie vzniku tohto pozoruhodného diela.


Aby bola skladba čo najviac autentická, v texte schválne nepoužil žiadne zložité metafory. „Možno mi budú  niektorí odborníci vyčítať, že je tam veľa slovíčok, ktoré sú všeobecne považované za klišé, ale takto som to cítil,“ vysvetľuje. Priechod svojim emóciám David nechal aj pri spievaní skladby v štúdiu. Aby boli čo najsilnejšie, zvukový majster Tomáš Rédey navrhol, aby David skladbu naspieval bez jediného strihu. „Dal som to asi štyrikrát za sebou a potom sme vybrali tú najlepšiu verziu. Vylial som si pri tom mikrofóne celú dušu,“ smeje sa s odstupom času David.

Zvukový majster Tomáš Rédey, ktorý je zároveň aj skvelým aranžérom a multiinštrumentalistom, dostal počas nahrávania ešte jeden skvostný nápad. „Skladbu nádherne ´podfarbil´sláčikovým orchestrom. Dostala tým úplne iný rozmer,“ teší sa zo skvelej spolupráce David. Konečný mix skladby s ním ale konzultoval na diaľku, pretože krátko po nahrávaní, sa David s partiou priateľov vybral na dovolenku do Egypta. „Keď som im večer čo večer pri drinkoch púšťal stále nové a nové verzie skladby, príjemne ma zaskočilo, ako sa s príbehom piesne všetci stotožnili. Vyzerá to tak, že na svete nie je nikto, kto by nebol aspoň raz nešťastne zamilovaný,“ konštatuje.


V súčasnosti má skladba Dych už aj svoju videoklipovú podobu. Jej autorkou je svetoznáma módna dizajnérka Natasha Azari. „Natashka bola s nami v Egypte tiež. To, že tam natočíme videoklip bol jej spontánny nápad a ja som veľmi rád súhlasil. To som však ešte netušil, že po zbytok dovolenky budem musieť vstávať každé ráno o piatej, aby sme stihli vhodné svetlo. Ale stálo to za to,“ pochvaľuje si David Key.

Rovnako ako skladba, aj videoklip je veľmi minimalistický s romantickými prímorskými obrázkami, ktoré sa striedajú s čiernobielymi detailnými zábermi spevákovej tváre. Radosť z nového diela, ktoré Davida posúva do inej polohy, však ešte v Egypte narušila nečakaná tragická udalosť. „Jednému z našich priateľov, Košičanovi Jankovi Staroňovi, tu zlyhalo srdce. Domov sme sa museli vrátiť bez neho,“ zdôveril sa David s nepríjemnou záležitosťou a pokračuje. „Keďže Jankovi sa skladba Dych veľmi páčila, jeho manželka si želala, aby odznela aj na jeho pohrebe. Samozrejme som s tým súhlasil, no premiéru tejto skladby som si veru predstavoval úplne inak,“ skonštatoval na záver David. 

Info: instagramfacebookyoutube