Hudobný festival NEXT predstaví viacero nových diel z celého sveta

Bratislavsky A4 – priestor súčasnej kultúry oslovil v rámci medzinárodného projektu Re-Imagine Europe viacero domácich aj svetových umelcov, aby vytvorili multimediálne diela, ktoré predstavia návštevníkom 21. ročníka festivalu súčasnej hudby NEXT. Diváci sa tak môžu tešiť na štyri neobvyklé projekty, využívajúce možnosti nových či historických technológií: online 3D svet od štúdia The Rodina, v ktorom sa odohráva aj celý festival, animované video od oceňovaného filmára Nikitu Diakura, virtuálnu performance a inštaláciu skupiny BA – Unrated a novú kompozíciu ktorú pomocou historického syntetizátora vytvorilo rakúske duo Dorian Concept a Zanshin.



 

Festival NEXT tento rok prebieha od 30. novembra do 6. decembra celkom inak, ako zvyčajne. Koná sa v online svete NEXT World 3D prístupnom na webe, do ktorého môžu návštevníci vstúpiť a pohybovať sa v ňom ako v počítačovej hre. Vytvorilo ho na spoločnú objednávku A4 a festivalu Sonic Acts amsterdamské post-kritické vizuálne štúdio The Rodina, pôvodom z Českej republiky, ktorých multimediálna a dizajnérska tvorba je presiaknutá performatívnym umením, hrou a subverziou. Divákov čaká 3D prostredie s viacerými miestnosťami a pódiami, ktoré divákom z celého sveta ponúkajú možnosť zažiť množstvo koncertov, predstavení či diskusií vo virtuálnej realite.

 

Video teaser pre multimediálne diela a workshopy, ktoré sú v rámci projektu Re-Imagine Europe prezentované na aktuálnom ročníku festivalu sa volá Claw Machine a vytvoril ho v Nemecku žijúci ruský filmár a animátor Nikita Diakur. Diakur je držiteľom mnohých ocenení z medzinárodných filmových festivalov, pričom jeho jedinečnou technikou je štylizovaná počítačová simulácia reality, ktorá zámerne pracuje so spontánnosťou, náhodami aj chybami.

 

Maďarsko-slovenský umelecký kolektív BA – Unrated (Besorolás Alatt) nachádza inšpiráciu v experimentovaní s elektroakustickou hudbou a terénnymi nahrávkami, v ktorom zaznieva oddeľovanie a opätovné prepájanie zvukových vrstiev pomocou slučiek, spätnej väzby a online streamovania. V ich novej 3D performance a inštalácii nazvanej Wayfinding hľadá divák cestu virtuálnym labyrintom. Online prostrediu dominujú digitálne manipulované zábery odcudzených krajinných scenérií a návštevníka pohltí ambientný zvuk. Dielo nemá zjavný príbeh, avšak vzhľadom na množstvo použitých motívov je možné ho považovať za mnohovrstevnatú fikciu.

 

Rakúski elektronickí hudobníci Dorian Concept a Zanshin pripravili kompozíciu vytvorenú pomocou historického syntetizátora skladateľa Maxa Branda, nazvaného Moogtonium. Prototyp tohto syntetizátora skonštruoval v roku 1957 Bob Moog podľa návrhov Rakúšana Maxa Branda. Unikátny nástroj sa od ostatných syntetizátorov líši nielen zvukom, ale aj rozhraním: okrem dvoch klávesníc a ďalších manuálov na ovládanie napätia sú tu aj dva nožné pedále. Zatiaľ čo "syntetizátorový mág" Dorian Concept hrá na klávesoch a pedáloch, Zanshin obsluhuje ostatné ovládače na generovanie zvuku. Nastáva dialóg medzi dvoma hudobníkmi, ktorí v čase "užívateľskej prívetivosti" pracujú s nedokonalosťami nástroja vo viere, že odhaľujú podstatu človeka. Spoločne sa pokúsia dešifrovať tento svojrázny nástroj a vydolovať z neho novú, vzrušujúcu hudbu.

 

Všetky uvedené diela vznikli v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe s podporou programu EU Kreatívna Európa a s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia, Nadácie mesta Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja.


Do 3D sveta festivalu NEXT je možné vstúpiť na adrese https://nextfestival.live.

Festival trvá do 6.12. a kompletný program nájdete tu: https://nextfestival.sk/2020/programme/