Premiéra prvého česko-slovenského dokumentu o kryptomenách sa blíži

Pojem “kryptomena” ste už určite zachytili. Vlastnými slovami by to mnohí opísali ako akúsi novodobú digitálnu menu či elektronické peniaze, možno by si spomenuli na Bitcoin - najznámejšieho predstaviteľa spomedzi existujúcich kryptomien. V téme kryptomien sa však skrýva oveľa viac ako spomínané nič nehovoriace definície. Aby aj divák laik pochopil, ako kryptomeny fungujú a prečo rastie ich dôležitosť, vznikol prvý slovenský celovečerný dokument Libertas - film, ktorý vo vás vyvolá túžbu zistiť a pochopiť o tejto záhadnej mene ďaleko viac. Plánovaná premiéra sa uskutoční online, už 6. januára 2021.

Prvotnú ideu vzniku filmu o kryptomenách dostala partia filmárov ešte v roku 2017, keď sa ku kryptomenám prvýkrát dostali bližšie - čím hlbšie chápali ich fungovanie, o to viac túžili vysvetliť dôležitosť a revolučnosť tejto technológie širšej verejnosti. Hovorí režisér filmu Libertas, Boris Vereš: “Po čase sme zistili, že na Slovensku a v Čechách máme veľmi silnú a celosvetovo významnú komunitu nadšencov kryptomien, ktorí sa tejto téme venujú naozaj do hĺbky, v podstate už od vzniku Bitcoinu. Tak sa zrodil nápad natočiť film, ktorý by objasnil problematiku kryptomien, a zároveň prostredníctvom autentických výpovedí predstavil ľudí, ktorí sa jej v našich končinách aktívne venujú.”

Tvorcovia koncipovali film od počiatku pre laického diváka. Dokument nechce zachádzať príliš do technických detailov, avšak ani iba prechádzať po povrchu témy. Film bol prvýkrát ohlásený na jeseň 2018, vtedy sa v rámci komunity nadšencov kryptomien zdvihla obrovská vlna záujmu a pozitívnych reakcií. Aktuálne má Libertas v záujme osloviť aj širšiu verejnosť, režisér Boris Vereš vysvetľuje: “Snažili sme sa zvoliť vhodné vyjadrovacie prostriedky, aby divákov téma oslovila a nenudila. Bolo by skvelé, ak by si film pozrelo čo najviac ľudí - možno ich nemusí najviac zaujať samotná téma kryptomien, ale nech v nich zostane rezonovať aspoň fakt, že existuje alternatíva k súčasnému finančnému systému.”

Film Libertas sa natáčal v niekoľkých fázach od roku 2017. Z nazbieraného materiálu a rozhovorov sa do dokumentu dostalo najlepších 10 %. Aj preto v roku 2019 tvorcovia vydali niekoľko plných verzií rozhovorov vo forme podcastov ako úvod do problematiky či dovysvetlenie pre tých, ktorí by po zhliadnutí mali chuť vzdelávať sa v téme ďalej. Začiatkom roku 2020 cestovné reštrikcie a obmedzenia donútili zmeniť plány tvorcov, dátum premiéry a finálnu podobu filmu. Režisér Boris Vereš opisuje situáciu: “Covid dokončenie filmu značne skomplikoval aj nám. Boli sme nútení na istý čas odložiť náš projekt bokom a riešiť skôr existenčné otázky. Na druhej strane sme si omnoho viac začali uvedomovať dôležitosť a váhu témy nášho filmu - všimli sme si, že veci o ktorých sa vo filme rozpráva, začínajú nadobúdať reálny rozmer, a to nás hnalo vpred.”

Čo sa týka odborných respondentov, ktorí sa v Libertas vyjadrujú, tvorcovia ich najskôr pracne vyhľadávali na internete, navštevovali meetupy a prednášky, kde nadviazali prvé užitočné kontakty. Hovorí Boris Vereš: “Veľkú úlohu zohrala aj kniha The Bitcoin Standard od Saifedeana Ammousa, vďaka ktorej som pochopil, že na to, aby sme dokázali vysvetliť princíp fungovania kryptomien, potrebujeme najprv vysvetliť princípy fungovania súčasného finančného systému.” A od toho sa odvíjal aj finálny výber respondentov pre film.

Online premiéra filmu Libertas sa uskutoční na webstránke www.libertasfilm.sk 6. januára 2021. Tvorcovia kvôli aktuálnej situácii uprednostňujú online prostredie, neskôr budú film ponúkať streamovacím platformám a televíziám, či filmovým festivalom.

Zaujímavosťou je, že film bol sčasti financovaný aj príspevkami dobrovoľníkov, no nie v bežných peniazoch, ale práve prostredníctvom kryptomien. Hovorí Boris Vereš: “Hneď na začiatku tvorby filmu sme sa v duchu témy rozhodli, že pôjdeme trochu inou cestou ako je bežné. Chceli sme skúsiť vytvoriť film bez akejkoľvek štátnej podpory a iba prostredníctvom kryptomien, čo sa ukázalo aj ako požehnanie, aj kliatba - náš cieľ sme ani zďaleka nenaplnili. Prostriedky od nadšencov z krypto komunity nám ale pomohli natočiť, čo sme potrebovali. Výhodu sme mali najmä v maximálnej kreatívnej slobode - boli sme nezávislí od kreatívnych rozhodnutí tretích strán. Po nakrútení filmu nám ale bolo jasné, že ho bez ďalšej finančnej podpory nedokončíme. Som veľmi rád, že sa nám podarilo nájsť sponzora - firmu General Bytes, ktorá nás štedro podporila a umožnila nám film dokončiť.”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Film Libertas

Celovečerný dokumentárny film LIBERTAS je sondou do sveta kryptotechnológií na Slovensku a v Čechách. Pomocou príbehov inovátorov, experimentátorov, úspešných podnikateľov, vzdelancov, a výpovedí skeptikov, predstaviteľov štátnych a finančných inštitúcií, ekonómov či vedcov, sa snaží objasniť tému kryptomien, blockchainu, finančného systému a digitálnej slobody bežným ľuďom. Hľadá odpovede na otázky ako tieto technológie fungujú, aké výhody prinášajú, aké môže mať ich plošné rozšírenie dopad pre spoločnosť a jednotlivcov, a prečo je dôležité sa o ne zaujímať. Sociálna nespravodlivosť a nekompetentnosť našich štátnych zástupcov už dlho polarizuje našu spoločnosť. Niektorí ľudia sa rozhodli minimalizovať negatívny dopad štátu a finančných inštitúcií na svoj život pomocou kryptotechnológií. Ďalší formujú úspešné firmy, a posúvajú vývoj dopredu. Mnohí sa však týmto technológiám bránia. Nech je pohľad na ne akýkoľvek, jedno je isté: v najbližších dekádach sa ukáže ich skutočný potenciál.

žáner: celovečerný dokumentárny film│dĺžka: 63 min│réžia: Boris Vereš│námet: Boris Vereš│scenár: Boris Vereš│kamera: Lukáš Teren│strih: Boris Vereš, Slavomír Kralovič│zvuk: Boris Vereš│hudba: Boris Vereš, Michal Džadoň│produkcia: Slavomír Kralovič│producenti: Slavomír Kralovič, Boris Vereš

Linky: www.libertasfilm.skfacebooktwitterinstagramyoutube