Máte radi guláš? Uvarte si ho uprostred prírody.

Jarné slniečko a vyššie teploty nás všetkých lákajú k tomu, aby sme sa vydali do prírody alebo si spolu posedeli v záhrade. Nemusíte pritom zostať len pri prechádzke alebo sadení zeleniny. Skúste si tentokrát navariť pravý kotlíkový guláš.

Spoločne trávený čas pri varení dobrého jedla v gulášovom kotlíku

V uplynulých mesiacoch sme sa všetci museli vzdať posedenia s rodinou a priateľmi v reštaurácii. Možno ste si aj vy všimli, že ste sa v tomto čase akosi vrátili k tradičnejšej slovenskej kuchyni a oveľa častejšie konzumovali doma pripravené jedlá. Ak máte vlastnú záhradu, môžete si varenie pre zmenu preniesť do exteriéru. Okrem grilovania sa môžete pustiť do prípravy kotlíkového guláša.

Aký kotlík na guláš zvoliť

Keď kupujete kotlík na guláš, najskôr si ujasnite, pre koľko osôb budete chcieť guláš varievať. Na jednu osobu pritom počítajte s objemom 350 – 450 ml. Jedlo varené vonku vždy viac chutí. Preto k požadovanej veľkosti pridajte rezervu niekoľko porcií navyše. Vyberte si tiež preferovaný materiál. Kotlíky na guláš si môžete kúpiť smaltované, nerezové, medené alebo liatinové.

Kotlík na guláš s kotlinou

Pri nákupe máte na výber z viacerých typov. Kotlík na guláš s kotlinou nájde využitie najmä na záhrade alebo chalupe. Jeho výhodou je dobrá stabilita a manipulácia s ohňom len vo vnútri kotliny. Toto riešenie je preto vhodné aj pre rodiny s deťmi. Na trhu nájdete rôzne kombinácie materiálov. Môžete si vybrať smaltované, nerezové alebo liatinové kotlíky a nerezové, smaltované a kovové kotliny. Vhodný doplnkom k setu sú panvice na grilovanie alebo wok panvice.

Kotlíky s trojnožkami alebo prenosnými ohniskami

Je vám už záhrada primalá? Vyberte sa na rybačku alebo výlet do prírody. Príjemný zážitok umocní upokojujúci pohľad na otvorený oheň a lákavá vôňa variaceho sa guláša. Okrem miesta, na ktorom je povolené zakladať oheň, budete potrebovať kotlík s trojnožkou alebo kotlíkovú súpravu s prenosným ohniskom.

Kotlík na trojnožke bude vyhovovať tým, ktorí si chcú založiť oheň vo vopred pripravenom ohnisku. Ak ste na trojnožke zatiaľ nevarili pripravte sa, že kým sa stanete skúseným guláš majstrom, bude to chcieť trochu cviku a opatrnosti, aby ste sa nepopálili, či nevyliali časť obsahu kotlíka do ohniska.

Kotlíková súprava so stojanom a ohniskom vám ušetrí čas na prípravu ohniska. Pre jej umiestnenie vyberte menej veterné miesto. Kotlík po dovarení guláša môžete pokojne zložiť a na ohni si opekať jablká, chlieb alebo iné pochúťky.

Nemáte svoj osvedčený recept na guláš? Niekoľko tipov nájdete na našom blogu.

Zdroj foto: topkotlíky.sk