Bábkové divadlo sa vracia do divadla a otvára aj letnú scénu

Vďaka kultúrnemu semaforu a uvoľneniu pandemických opatrení sú divadlá na Slovensku od 3. mája opäť otvorené pre verejnosť, samozrejme v obmedzenom hracom režime. Aj v Bábkovom divadle na Rázcestí sa konečne hrá naživo, no divadlo naďalej vysiela aj online.

Reštart so Šepotmi lesa

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR), ktoré sa od 19. decembra minulého roku presunulo do online divadelného priestoru, už tento piatok, 14. mája, opäť privíta vo vile Dominka svojich divákov a diváčky. Prvým predstavením po „divadelnom reštarte“ budú Šepoty lesa (17:00 h). V inscenácii slovensko-poľského tvorivého tímu, určenej deťom od dvoch do piatich rokov, sa deti dozvedia napríklad aj to, či stromy plačú, či ich bolievajú brušká alebo či dokážu schudnúť. Hrať sa bude v sále BDNR.

Naživo v divadle aj na letnej scéne

Jubilejnú 60. divadelnú sezónu sa členovia umeleckého súboru chystajú zakončiť  spoločne s divákmi, ktorí im veľmi dlho chýbali. Bábkové divadlo na Rázcestí radostne otvára svoje pomyselné brány a pozýva svojich detských aj dospelých divákov a diváčky do divadla. A pripravilo aj novinku – letnú open air scénu pod Pamätníkom SNP.

Májové nedele budú už tradične patriť deťom. V nedeľu 16. mája to bude repríza inscenácie Šepoty lesa (16:00 h), divadelné rozprávanie o živote stromov. Scenár a réžia: Honorata Mierzejewska-Mikosza a. h. Hrajú: Katarína Gurová a.h. / Ivana Kováčová, Dodo Šamaj, Filip Štrba a.h.

V nedeľu 23. mája dopoludnia čaká na batoľatá a ich rodičov jedinečné predstavenie Čiarkolárium, ktoré im priblíži svet linajok, priamok, čiar a čiarok. Hrá sa v divadelnej sále (10:00 h). Koncept, réžia: Ajka Liňajka. Hrajú: Mária Šamajová a Andrej Polakovič.

Ako sme už spomenuli, divadlo pripravuje pod Pamätníkom SNP aj letnú open air scénuV nedeľu 23. mája sa tu deti stretnú s Jurkom a kozou a s Dobromilom a Lenimírom (16:00 h). V predstavení Dve rozprávky na brušku sa mieša komické s poučným, nešťastie a bieda so šťastným koncom. Ide o netradičné a súčasné spracovanie metódy, akou sa kedysi hrávalo v klasickom bábkovom divadle pre deti. Pretože bábkové divadlo nemusí byť len statické, s pevne zabudovanou scénou, ale dá sa, napríklad, zavesiť na bruško. Scenár a réžia: Bela Schenková a. h. Hrajú: Marianna Mackurová, Andrej Polakovič.

Poslednú májovú nedeľu (30. máj o 16:00 h) na open air scéne si nenechá ujsť ani Kocúr v čižmách. Známa rozprávka Charlesa Perraulta rozpráva príbeh troch bratov. Keď najmladší z nich zdedil po svojom otcovi iba obyčajnú mačku, zatiaľ, čo jeho bratia si rozdelili zvyšný majetok, netušil, že práve mačka bude jeho najväčšou životnou výhrou. Scenár a réžia: Bela Schenková a. h. Hrajú: Marianna Mackurová, Eva Dočolomanská, Ivana Kováčová, Matúš Hollý, Andrej Polakovič , Alena Sušilová.

Predstavenia pre dospelých

Dospelých divákov a diváčky pozýva divadlo v máji na dve predstavenia. V utorok 18. mája (10:00 a 18:00 h) uvedie v divadelnej sále adaptáciu divadelnej hry ruskej autorky Xénie Dragunskej Tajomný maják, v réžii mladej a úspešnej slovenskej režisérky Júlie Rázusovej. Hra sa venuje záhadám dospievania v malej dedine, kde môžete zomrieť od nudy. Hrajú: Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Andrej Polakovič, Alena Sušilová, Filip Štrba, Mária Ševčíková a.h.

V stredu 26. mája o 19:00 h bude „letná scéna“ pod Pamätníkom SNP patriť obľúbenému titulu Variácie lásky, dramatizácii dvoch literárnych diel v jednej inscenácii (E.M. Šoltésová: Moje deti a B.S. Timrava Za koho ísť?). Scenár a réžia: Iva Š. Hrajú: Marianna Mackurová, Ivana Kováčová, Mária Šamajová.

V prípade nepriaznivého počasia sa predstavenia letnej open air scény odohrajú v divadelnej sále BDNR. Kapacita sály je obmedzená, vstupenky si môžete rezervovať online, telefonicky na: 048/ 412 55 13, mailom na: vstupenky@bdnr.sk.

Online predstavenia BDNR sú dostupné aj v máji v piatkových a nedeľných termínoch pre deti, v stredu pre dospelých divákov a diváčky. Program online predstavení nájdete na: www.bdnr.sk na portáli navstevnik.online, ale samozejme aj na našej stránke v kompletnej programovej ponuke Bábkového divadla na Rázcestí.

Upozornenie
Účasť divákov na predstaveniach je podmienená potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 24 hodín, alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu, nie starším ako 72 hodín. Táto povinnosť neplatí pre deti do 10 rokov, pre osoby zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 (po 14 dňoch), osoby zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny (po 4 týždňoch), osoby viac ako 14 dní po 1. dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19 (mRNA alebo vektorovou vakcínou), ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.)