Knižnica mesta Košice pozýva na návštevu cárskeho Ruska

Knižnica pre mládež mesta Košice a združenie FEMAN pozývajú na výstavu porcelánových bábik v ručne šitých dobových kostýmoch. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 1. júna v rámci Medzinárodného dňa detí v pobočke LitPark na Kukučínovej 2.

Zacestujte si v čase, nechajte sa preniesť do čias Romanovcov prostredníctvom unikátnych ruských bábik

Medzinárodný deň detí v knižnici

Deň detí podčiarkne sprístupnenie výstavy bábik v ruských ľudových a svetských kostýmoch zo 17. - 19. storočia pochádzajúcich z dielní zručných ruských umelcov. „Výstava je určená naozaj pre každého. Pre toho, kto má rád históriu, aj toho, kto sa dokáže potešiť už len pohľadom na dokonalú krásu porcelánových postavičiek s ručne šitými odevmi odzrkadľujúcimi rozprávkový život príslušníkov cárskeho dvora a ruskej šľachty za vlády dynastie Romanovcov,“ hovorí o výstavných exponátoch Kamila Prextová, riaditeľka knižnice.

Bábiky knižnici poskytlo združenie FEMAN

Združenie takto prezentuje svoju viac ako dvadsaťročnú činnosť. „Všetky bábiky pochádzajú z rozsiahlej výstavy, ktorá putovala po Európe a v roku 2003 sa zastavila aj vo Východoslovenskom múzeu v rámci Európskeho kultúrneho festivalu národov a národností FEMAN 2003. Časť tejto kolekcie je napríklad v múzeu bábik v Dili a v súkromných zbierkach v Nemecku, Francúzsku či Dánsku. My sa tešíme z týchto dvadsiatich piatich výnimočných exponátov, medzi ktorými nájdete napríklad cára so symbolmi moci či cárovnú s honosným klobúkom z bielej kožušiny,“ informuje za združenie FEMAN jeho zakladateľ a riaditeľ Eduard Buraš.

Výstavu si návštevníci užijú už v otváracích hodinách bez obmedzení

Ku dňu otvorenia výstavy knižnica avizuje aj zmenu otváracích hodín. „Presne na deň detí sa vraciame do normálu, aspoň čo sa týka otváracích hodín. Opäť budeme fungovať vo výpožičných časoch bez obmedzení a prestávok, ktoré sme zaviedli kvôli covidovým opatreniam. Znamená to, že pobočky už čitatelia môžu navštevovať ako boli zvyknutí a aj cez víkend. Čo sa týka práve otvorenej výstavy, tá bude v LitParku do konca letných prázdnin a potom ňou potešíme aj čitateľov v Mestskej časti Košice Západ, pretože sa presťahuje do pobočky Nezábudka na Poľovnícku 8. Tam zotrvá do konca septembra 2021, kedy ju spoznajú Bratislavčania, pretože bude vystavená v Ruskom centre vedy a kultúry,“ upresňuje informáciu k výstave Kamila Prextová.

Záštitu nad výstavou prevzal Vladislav Stanko, splnomocnenec mesta Košice pre rozvoj cezhraničnej spolupráce s partnerským mestom mesta Košice v Ruskej federácií – mestom Petrohrad.
Gestorom výstavy je Eduard Buraš, riaditeľ Združenia FEMAN.