Ubal a zmizni - nová česká komédia s kriminálnou zápletkou. Do kín pricháda 8. júla.

Celovečerný debut mladého režiséra a scenáristu Adama Hobzíka, ktorý sa odohráva počas jedného dňa a zažijete vďaka nemu jednu úžasne bláznivú nočnú jazdu, v ktorej ide o veľké peniaze a divný kšeft s balíkom trávy.

Komédia Ubal a zmizni hovorí o bláznivej nočnej jazde, v ktorej ide o veľké peniaze, divný kšeft s balíkom trávy a o sekanie malíčkov. Príbeh sa odohráva v priebehu jedného dňa, jednej šialenej noci v atmosfére nočného Žižkova, kde sa dá podľa slov režiséra Adama Hobzíka “ešte nadýchnuť a ucítiť niečo skutočné”. Prepletený príbeh má mnoho prekvapivých zvratov, vyznačuje sa humorom a štylizáciou. Mafiáni v ňom sekajú malíčky a pražský Žižkov pripomína Bronx 90. rokov. Na české pomery netradičný žáner komédie s kriminálnou zápletkou, čierny humor, netradičná obrazová koncepcia - to všetko ponúka debut talentovaného mladého tvorcu Adama Hobzika.

Predajte úrodu za jednu noc

Traja kamaráti, Mireček (Matouš Ruml), Vilém (Janek Gregor) a Dužan (Duy Anh Tran) si privyrábajú pestovaním a predajom kvalitnej trávy. Dostanú ponuku, ktorá sa neodmieta - predať kompletnú úrodu za jedinú noc. Lenže, keď uzavrú obchod s nebezpečným Bulharom (Predrag Bjelac) a jeho pravou rukou (Karel Dobrý), zistia, že im niekto vykradol sklad s pestovanou trávou. Majú pár hodín na to, aby zachránili nielen obchod roka, ale aj vlastné malíčky.

Príbeh plný kurióznych zvratov sa zamotá aj zámenou identít a príbehom suspendovaných policajtov, ktorí sa rozhodnú svoje miesta získať späť pátraním na vlastnú päsť.

Celovečerný debut

Snímka Ubal a zmizni je celovečerným debutom režiséra a scenáristu Adama Hobzika, ktorý bol do svojich 18 rokov vrcholovým hráčom bedmintonu, majstrom ČR v štvorhre. Študoval právo a súbežne s ním aj scenáristiku a dramaturgiu, kde sa definitívne rozhodol venovať sa filmovej réžii. Napriek tomu, že za svoje absolvenské či krátkometrážne práce získal viacero uznaní, film Ubal a zmizni je jeho celovečerným debutom. Priznáva, že vznik snímky bol tiež prepletený rozličnými väčšími či menšími problémami. Prvým z nich bol výber hereckého obsadenia. Bol to chaos, nervy aj zábava,” hovorí Hobzik, Ja som potreboval medzi hercami cítiť nefalšované priateľstvo a správnu mieru darebáctva, producenti hľadali známe mená. Do toho sme mali veľmi špecifický plán nakrúcania, do ktorého bolo náročné zladiť termíny. Z castingu vzišla trojica, ktorá bola schopná vytvoriť takú atmosféru úprimnej radosti a humoru, že i keď som mal ako režisér plnú hlavu starostí, vždy ma nabili energiou.”

Zároveň dodal, že by sa vôbec nečudoval, ak by z tohto obsadenia vzniklo ozajstné a pevné kamarátstvo aj mimo pľacu.

Kvôli filmu začal fajčiť

Film Ubal a zmizni je kriminálnou komédiou, ktorá nie je v našich končinách vôbec častým žánrom. Pripadá mi to ako najhravejší žáner zo všetkých,” myslí si Hobzik, Je to skoro komiks, znesie veľmi veľa. Môže byť absurdný, vtipný, akčný, štylizovaný. A presne taký som chcel svoj prvý film.”

Nevšedné zážitky pri nakrúcaní zažil nielen režisér, ale aj samotní herci. Matouš Ruml, ktorý stvárňuje postavu Mirečka, začal napríklad kvôli filmu opäť fajčiť: Moja postava hulí a fajčí, tak som si asi po 6 rokoch kúpil škatuľku cigariet. Vždy je poznať, keď nefajčiar predstiera, že fajčí a to som nechcel.” Ruml zároveň dodáva, že scenár ho zaujal na prvé prečítanie: Tak vtipné situácie a zároveň akčné scény som hneď videl na plátne a chcel som si v nich zahrať. Celé to má neskutočný spád. Ubal a zmizni má skvelý scér, atmosféru a na české pomery to bude nevšedná snímka, dramatická, akčna a rozhodne vtipná.”

Jedinečná česká komédia Ubal a zmizni príde do kín už 8. júla, distribútorom na Slovensku je spoločnosť CinemArt SK.