KHJ – komorne aj symfonicky

Festival Košická hudobná jar 2021 (KHJ) pokračuje v novom týždni dvomi produkciami – komorným i symfonickým koncertom. 

Goldmund Quartet

Prvý z komorných koncertov 65. ročníka KHJ je vystúpenie Goldmund Quartet v kostole Najsvätejšej Trojice. Kostol je známy aj pod názvom Premonštrátsky a podujatie sa začne v pondelok 12. júla o 19:30. Návštevníci si vypočujú diela Ludwiga van Beethovena a Franza Schuberta, interpretované na sade vzácnych nástrojov Stradivari, ktoré kvartetu zapožičala Nadácia Nippon na dobu štyroch rokov. Goldmund Quartet patrí k najzaujímavejším sláčikovým kvartetám súčasnosti. Vďaka svojej vynikajúcej technike a absolútnej hráčskej harmónii už viac ako desať rokov interpretuje významné klasické a moderné diela. Ich súhra, precízna intonácia a do najmenších detailov vypracované frázovanie inšpirujú publikum po celom svete. Goldmund Quartet bolo v roku 2018 ocenené na prestížnej Medzinárodnej súťaži sláčikových kvartet vo Wigmore Hall a zvíťazilo v Medzinárodnej súťaži komornej hudby v Melbourne. European Concert Hall Organisation (ECHO) vymenovalo kvarteto za „ECHO Raising Stars” sezóny 2019/2020. 

Majstri speváci Norimberskí

Štvrtkový večer 15. júla bude v Štátnej filharmónii Košice patriť vychýrenému basbarytónu Adama Plachetku. Spolu s orchestrom ŠfK pod vedením slovinského dirigenta Marka Letonju uvedie výber z opery Majstri speváci Norimberskí od Richarda Wagnera. Český operný spevák Adam Plachetka debutoval v národnom divadle v Prahe, pokračoval vo Viedenskej štátnej opere, pravidelne hosťuje v Metropolitnej opere v New Yorku a účinkuje vo svetových operných domoch v Londýne, Berlíne, Miláne, Viedni, Paríži a ďalších. V Majstroch spevákoch norimberských Wagner opustil svet mýtov a legiend a dielo situoval do Norimbergu polovice 16. storočia. Hrdinami opery  sú obyčajní ľudia, medzi ktorými nechýba ani historická osobnosť, norimberský obuvník a básnik Hans Sachs. V prvej časti koncertu odznejú diela skladateľov Gabriela Faurého a Georgesa Bizeta. Podujatie sa koná v Dome umenia o 19:00.

Informácie o vstupenkách, povolených kapacitách, bezpečnostných usmerneniach i prípadných zmenách sú priebežne aktualizované na webe www.sfk.sk