4 whales in a soft sponge
Honey & Bunny, Isa Schieche, Mara Novak, Peter Varnai & Margareta Klose, Steffi Parlow, Titania Seidl
Kurátorka // Curator: Nika Kupyrova
Vernisáž // Exhibition Opening: utorok// Tuesday 18.6.2024, 18:00
Trvanie výstavy // Duration: 19.6. - 4.8.2024

Existuje veľa dôvodov, prečo bolo kulinárske umenie pre avantgardy takým atraktívnym žánrom. Varenie je disciplína, ktorá je primárne senzuálna: iracionalita je povolená, kreativita je chválená. Kulinárske umenie je kontroverzné: to, čo sa považuje za jedlé a najmä chutné, sa neustále mení a spochybňuje. Varenie a jedenie sú performatívne: sú a vždy boli o ukazovaní bohatstva, spoločenskej triedy, kultúry, životného štýlu. Jedlo je zároveň tradičné a vysoko ritualizované: dokonalý predmet záujmu pre umelca*umelkyňu, ktorý*á chce porušiť konvencie vkusu a správania.

Výstava „4 veľryby v mäkkej špongii“ voľne reinterpretuje absurdné kuchárske knihy avantgárd a uvádza ich do dialógu so súčasnými umeleckými pozíciami. Šesť umelcov*umelkýň a umeleckých dvojíc z Viedne využíva kulinárske metódy pre svoju umeleckú prax - od sochárstva cez performance až po digitálne umenie.

Realizácia výstavy bola umožnená vďaka finančnej podpore Ministerstva umenia, kultúry, verejnej služby a športu Rakúska (BMKÖS).
Partner výstavy: Rakúske kultúrne fórum
Tento projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj.

//

There are many reasons why the culinary arts were such an attractive genre for the avant-garde. Cooking is a discipline that is primary sensual: irrationality is allowed, creativity is praised. Culinary arts are controversial: what is considered edible and especially tasty is something that is constantly changing and being brought into question. Cooking and eating are performative: they are and have always been about performing wealth, class, culture, lifestyle. At the same time food is traditional and highly ritualized: a perfect target for an artist wanting to break with conventions of taste and conduct.

"4 whales in a soft sponge" freely re-interprets the absurdist cookbooks of the avant-garde, setting them in dialogue with contemporary artistic positions. Six artists and artist duos from Vienna appropriate culinary methods into their respective practices ranging from sculpture to performance and digital arts.

The exhibition was made possible by the support of Federal Ministry for Arts, Culture, Civil Service and Sport of Austria (BMKÖS).
Partner: Austrian Cultural Forum
This project was financially supported by Bratislava Self-Governing Region.