HOSŤOVANIE - Veľkolepý muzikál v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami o živote Nikola Teslu

Nikola Tesla bol nepochybne jedným z najväčších géniov všetkých čias, ktorého geniálnosť sa dá prirovnať len k Aristotelovi a Leonardovi da Vincimu. Jeho vynálezy, ktoré zmenili celý náš svet, boli už jeho súčasníkmi prirovnávané k významu kolesa či egyptských pyramíd.

Najmä vďaka Teslovým objavom a patentom sa v priebehu minulého storočia elektronické zariadenia stali nenahraditeľnou súčasťou nášho každodenného života, keďže napríklad aj základné princípy smartfónu či bezdrôtového elektrického nabíjania prvýkrát  položil sám Tesla.

Predstavenie, odohrávajúce sa v devätnástom storočí, odzrkadľuje mimoriadne pestrú životnú cestu Nikolu Teslu od Smiljana cez Prahu, Budapešť, Paríž, New York a Svetovú výstavu v Chicagu až po Niagarské vodopády a to na pozadí pulzujúcej doby.

Dynamické a veľkolepé hudobné dielo, odohrávajúce sa v dvoch dejstvách, vám okrem brilantnej zábavy pomôže znovu objaviť a z novej stránky spoznať úžasnú myseľ génia, ktorá sa skrýva za dnes už dobre známym menom a záhadami jeho života!

V prípade zrušenia predstavenia, ostávajú vstupenky v platnosti na náhradný termín.


Informácie k muzikálu originál v maďarskom jazyku

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték. Főként Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak, hiszen példának okáért az okostelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként személyesen maga, Tesla fektette le.

A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, de a szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól (első munkahelye) indult, később, már világpolgárként elérve Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát, amikor is megtervezhette a Niagara-vízesésre épített anno világcsodának számító erőművét. És mivel a tudós sok egyéb más emberi, baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek apropóul szolgált arra, hogy a TBG Production új nagypremierje témáját ezen kiváló elmének szentelje. A két felvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab így amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segíthet újra felfedezni, új oldaláról megismerni a mára közismert név mögött rejtőző csodálatos zseni elmét és életének rejtélyeit!

A kétórás musical show a ma rendelkezésünkre álló legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely ismét lenyűgöz és elkápráztat, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának, bemutatva Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara vízeséséig az akkori roppant színes és pezsdülő nagyvilágot. A darab létrehozásában a szakma hazai kiválóságai vesznek részt. A dalokat az Artisjus és Fonogram díjas Sebestyén Áron jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért pedig nem más, mint Müller Péter Sziámi felel. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze, a vizuális látvány világot a Forward Productions csapata, a jelmezek egyedi hangulatiságát Kiss Márk jegyzi.


OBSADENIE
Nikola Tesla: Ádam Pesák / Kristóf Ódor / Gergő Mikola
Antal Szigeti: Máté Szabó / Áron Kovács / Gergő Mikola
Adél Szigeti: Viktória Békefi / Réka Bori / Anna Györfi / Viktória Magyar
Thomas Alva Edison: György Szomor / Ádám Lux
Duka Tesla / Sarah Bernhardt: Kata Janza / Nikolett Füredi / Anna Györfi / Réka Bori / Nelly Fésűs
George Westinghause: Armand Kautzky / Ferenc Gerdesits
Bacherol / LeninCsaba Gerner / Gábor Maday

AUTORSKÝ TÍM
Réžia: Denise Radó
Kreatívne nápady: Tibor Vona
Vzhľad, kreatíva a grafika: Attila Tóth
Svetelná technika: Menüett Production
Foto: Balázs Béli